Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Baggrund

Center for Forskning i Cancerdiagnostik i Praksis (CaP) blev etableret i 2010 og kørte frem til udgangen af 2018 med forankring ved Forskningsenheden for Almen Praksis i Aarhus. Centret blev støttet med midler fra bl.a. Novo Nordisk Fonden og Kræftens Bekæmpelse. Efter otte gode år med mange vigtige videnskabelige resultater er CaP nu nedlagt som center, men mange af aktiviteterne fortsætter i andet regi ved Forskningsenheden for Almen Praksis i Aarhus: https://feap.au.dk/kraeft/.

Den hyppigste dødsårsag i Danmark

Hvert år er der ca. 35.000 danskere, som får en kræftdiagnose for første gang. På trods af at mange kan helbredes, hvis diagnosen stilles tidligt, er kræft den hyppigste enkelte dødsårsag i Danmark. Kræft har derfor en stor betydning for en stor del af befolkningen, og det er vigtigt, at sundhedsvæsnet formår at levere den rette kræftdiagnostik.

Screening spiller en stor rolle

Langt de fleste kræfttilfælde findes ved, at vi som borgere reagerer på symptomer eller fornemmelser. Ved at præsentere disse for vores egen læge forventer vi, at der herefter sker en hurtig diagnostik for at be- eller afkræfte kræftmistanken. Derfor spiller screening en stor rolle. Dog er det fortsat sådan, at selvom vi udnytter screeningen optimalt, vil maksimalt ca. 8-10% af alle kræfttilfælde blive fundet ad den vej. CaP beskæftiger sig således med denne del af tidlig kræftdiagnostik.

Vil du vide mere?

Har du et særligt behov for at vide mere om specifikke kræftformer, behandling eller andet, så kan vi også henvise dig til Kræftens Bekæmpelses hjemmeside